Türkiye Sigorta, sürdürülebilir büyüme ve kârlılığını yılın ilk yarısında da sürdürerek, geçen yılın aynı dönemine göre %42 artışla 9,33 milyar TL net kâr elde etti. Prim üretiminde ise %44’lük bir artışla 72,7 milyar TL’ye ulaştı.
Türkiye Hayat Emeklilik, ilk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine oranla %45 artış ile 352 milyar TL BES fon büyüklüğüne ve 5 milyon katılımcıya, %55 artışla 7,22 milyar TL kârlılığa erişti.
Her iki şirket de, kuruluşlarından bu yana kendi rekorlarını kırarak geçen yılın aynı dönemine göre %48 büyümeyle, toplamda 16,6 milyar TL net kâr elde etti.
Hedef; herkes için erişilebilir ve ulaşılabilir sigorta ürünleri
Finansal başarılarının yanı sıra, sigorta ürünlerinin herkes için erişilebilir ve ulaşılabilir olmasını sağlamak olmak üzere hedeflerini belirlediklerini vurgulayan Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak; “2025 yılı ilk yarısında piyasa beklentilerinin üzerinde prim üretimi ve kârlılık gerçekleştirdik. Sektördeki ilk 6 aylık finansal sonuçlarımızla öne çıkıyoruz; fiyatlama, risk seçimi, müşteri odaklı çözümler ve çoklu dağıtım kanallarını etkin kullanmamızla fark yaratıyoruz.” şeklinde konuştu.
Sağlıkta 1 milyon sigortalı sayısını aştı
Bireysel sigortalarda ana hedeflerinin vatandaşların sigortaya rahatça erişimini sağlamak olduğunu belirten Çakmak; fiyatlama çalışmalarında sigortalı davranışlarını modellendiğini, güçlü ve etkin hasar yönetimiyle hem ölçek büyümesini sağladıklarını hem de beklenen teknik kârlılıklara ulaştıklarını ifade etti. Oto branşında prim üretimlerinin geçen yılın aynı dönemine göre %29 artarak 14,4 milyar TL’ye, kasko prim üretiminin ise %55 artışla 7,6 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. 30 Haziran itibarıyla kasko poliçe sayısının 1 milyona yaklaştığını açıklayan Taha Çakmak; sağlık branşında ise, sigortalıların sağlık hizmetlerine ulaşımını kolaylaştırma amacıyla ürün çeşitliliği ve hizmet kalitesini sürekli geliştirdiklerini, bu çerçevede yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre %155 artışla 9,4 milyar TL prim üretimine ulaştıklarını vurguladı.
Sağlık branşının portföyünün en hızlı büyüyen kısmı olduğunu belirten Türkiye Sigorta, sağlık tazminat süreçlerinde dijitalleşmeyi operasyonlarının merkezine almayı hedefliyor. Teminat limitlerini artırarak alternatif anlaşmalı kurum ağlarını genişleten şirket, risk kabul kriterlerini de güncelleyerek ürünlerini derinleştiriyor.
Taha Çakmak: “Zor günde çiftçimizin yanındayız”
2025 yılının ilk yarısında etkin saha yönetimi ve başarılı kurumsal performans sayesinde bilanço yapısını güçlendirdiklerini belirtip, Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak; sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Şirketlerimiz, bu yılın ilk yarısında, kuruluş dönemlerinden bugüne kadarki başarılarını aşarak yeni rekorlara imza attı. Hasar tarafında, ilk 6 ayda toplamda 20,9 milyar TL hasar ödemesi gerçekleştirdik. İlk 6 ayda kaskoda %58 hasar prim oranıyla 3,5 milyar TL, sağlıkta ise %90 hasar prim oranıyla 5,9 milyar TL hasar yükümlülüğü üstlendi. Tarım segmentindeki don hasarları nedeniyle ödenen hasarlar %61 arttı ve bu zorlu süreçte çiftçilerimizin yanında olmaya devam ettik; tarım branşında toplamda 2,66 milyar TL’lik hasar ödemesi üstlendik.”
BIST Temettü 25 Endeksi’nde yer alan tek sigorta şirketi: Türkiye Sigorta
Türkiye Sigorta, sermaye piyasalarındaki görünürlüğünü artırmaya devam ediyor. Şirketin hisseleri, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi ve BIST 50 yedek listesi gibi önemli endekslerin yanı sıra, FTSE ve MSCI gibi uluslararası endekslerde de yer alıyor. Türkiye Sigorta, hayat dışı sigorta sektöründe BIST Temettü 25 Endeksi’nde yer alan tek şirket unvanını taşıyor. Kayıtlı sermaye tavanını on kat artırarak 50 milyar TL’ye, ödenmiş sermayesini ise iki katına çıkararak 10 milyar TL’ye ulaştıran şirket; 28 Ağustos’ta 2 milyar TL nakit kâr payı dağıtacağını duyurdu.
Türkiye Hayat Emeklilik sadece fon büyüklüğüyle değil, fon getirileriyle de sektörün öncüsü
Türkiye Hayat Emeklilik’in performansını değerlendiren Taha Çakmak; “Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım sistemlerinde sektörün toplam fon büyüklüğü 2025 yılının ilk yarısında %25,6 artışla 1 trilyon 535 milyar TL’yi geçerken; şirketimizin fon büyüklüğü %45 ile sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme kaydetti ve 352 milyar TL’yi aştı. Yönetimini üstlendiğimiz fon büyüklüğü ve sunduğumuz getirilerle sektördeki liderliğimizi sürdürmekteyiz. Yılın ilk yarısında BES ve OKS gibi tüm sektör genelinde ağırlıklı getiri %20,14 iken, katılımcılarımıza %23,22 getiri sunarak sektördeki öncülüğümüzü koruduk.” şeklinde ifade etti.