Tüketici hakem heyetleri, 2023 yılının ilk altı ayında toplam 396 bin 182 uyuşmazlık başvurusunu değerlendirerek karara bağladı.
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu heyetlerin, tüketiciler ile satıcı veya sağlayıcılar arasında yaşanan sorunlara yargı dışı çözüm yolları sunarak hizmet verdiği vurgulandı.
Tüketici uyuşmazlıklarının hızlı, adil ve kolay bir şekilde çözümüne katkı sunan tüketici hakem heyetlerinin, yargının iş yükünü de önemli ölçüde hafiflettiği bildirildi. Açıklamaya göre, bu heyetler aracılığıyla bugüne kadar yaklaşık 18 milyon uyuşmazlık, yargıya gitmeden sonuçlandırıldı.
TÜKETİCİLERİN TERCİHİ: ELEKTRONİK BAŞVURU
Tüketicilerin, e-Devlet üzerinden bulunan Tüketici Bilgi Sistemi aracılığıyla rahat bir şekilde tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunabileceği ifade edildi. Yapılan başvuruların yaklaşık yüzde 71’inin e-Devlet üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirildiği belirtildi. Bu durum, tüketicilerin elektronik başvuru yöntemini daha fazla tercih ettiğini göstermekte.
Ayrıca, bu dönemde hakem heyetlerine iletilen başvuruların yaklaşık yüzde 37’sinin ayıplı mallara, yüzde 26’sının ise ayıplı hizmetlere yönelik olduğu dikkat çekildi. Ürün bazında ise en çok şikayet edilen kalemler arasında ayakkabı, kıyafet ve tekstil ürünleri toplam başvuruların yaklaşık yüzde 17’sini oluşturmakta. Bunun yanı sıra GSM aboneliği, kredi kartı üyelik ücreti, cep telefonları, mobilya ve internet aboneliği gibi diğer ürün ve hizmetlerde de başvurular artış göstermektedir. e-Ticaret alışverişlerine dair başvurular ise yüzde 4,95 oranında gerçekleşmiştir.
SEKTÖREL DAĞILIM: PERAKENDE TİCARET ÖNE ÇIKIYOR
Tüketici hakem heyetlerine gelen başvuruların sektörel dağılımının incelendiği açıklamada, en çok başvurunun perakende ticaret sektöründen yapıldığı belirtildi (222 bin 89 başvuru, yüzde 54,33). Bunu abonelik hizmetleri sektörü (46 bin 260 başvuru, yüzde 11,31) ve finansal hizmetler sektörü (39 bin 547 başvuru, yüzde 9,67) takip etmekte. Ticaret Bakanlığı ve tüketici hakem heyetleri, tüketicilerin ekonomik haklarının korunması noktasında çalışmalarını sürdürüyor. Vatandaşlar, yasal hakları ve şikayetleri ile ilgili çözüm yollarını Bakanlığın internet sitesindeki ‘https://tuketici.ticaret.gov.tr/yayinlar/tuketici-bilgi-rehberi’ adresinden detaylı bir şekilde öğrenebilirler.