Starbucks, Çin’deki bazı mağazalarında sunduğu ücretsiz “çalışma odaları” ile müşterilerine yönelik yeni bir strateji geliştirdi. Bu girişim, şirketin ikinci en büyük pazarındaki artan rekabet karşısında müşteri trafiğini artırmayı hedefliyor. Starbucks Çin’in resmi Weibo hesabında yayınlanan bir açıklamada, bu çalışma alanlarının, ülkenin ihracat, üretim ve teknoloji merkezleri arasında yer alan güney Guangdong Eyaletindeki belirli mağazalarda faaliyete geçirildiği belirtildi.
Bu yeni uygulama, daha uygun fiyatlarla hizmet veren Luckin Coffee gibi yerel rakiplerden gelen yoğun baskı ve Çin çay zincirlerinin yükselmesi karşısında, Starbucks’ın Çin’deki satışlarını artırma çabalarının bir parçası. Seattle merkezli kahve devi, aynı zamanda ev dışında vakit geçirebilecek “üçüncü bir yer” olarak kendini yeniden konumlandırmayı da amaçlıyor.
Starbucks’ın Çin’de gerçekleştirdiği bu son hamleler, ABD’deki politikaların aksine, müşteri memnuniyetini artırmak için farklı bir yaklaşım sergiliyor. ABD’deki uygulamalarda müşterilerin, kafe, bahçe ve tuvaletleri kullanabilmesi için ürün satın alması gerekirken, boş zamanlarını değerlendirmek için daha fazla seçenek sunuluyor. Bu da, Starbucks Çin’in içecek menüsünü şekersiz alternatifler ve yerel damak tadına uygun çaylar ile genişletmesini, bazı içeceklerin fiyatlarını düşürmesini ve siparişlerde kişiselleştirme seçeneklerini artırmasını beraberinde getirdi.
Eski bir Starbucks Çin yöneticisi olan ve şu anda Şanghay merkezli bir danışmanlık firması yöneten Jessica Gleeson, şirketin Z kuşağına hitap edecek eğlenceli içecek deneyimleri yaratmak için çabalar içinde olduğunu vurguladı. Mağaza içi etkinliklerin, hem yeni müşteriler çektiğini hem de Starbucks ile toplum arasında bir bağ kurduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz yıl 2024’ün sonlarında, şirket için ilk kez bir Çin büyüme müdürü atanmış, Eylül ayında ise Molly Liu liderliğinde yeni bir yönetim ekibi kurulmuştu.
Starbucks, Çin’de 7,700’den fazla şubeye sahip ve yeni mağazalarını doğal güzellikleri ile bilinen veya tarihi yerlerde açmaya devam ediyor. Yunnan Eyaleti’nde yer alan Yulong Kar Dağı gibi mekanlar, insanları çekmeye yönelik stratejilerin bir parçası haline geldi.
Aynı zamanda, topluluk anlayışını güçlendirme çabası kapsamında bazı üniversite şubelerinde öğrenci sanat eserlerine yer verirken, diğer satış noktalarını evcil hayvan dostu hale getiriyor. Sosyal medya pazarlaması da son dönemde hız kazanırken, Starbucks’ın Walt Disney Co.’nun Zootopia filmi ve Tayvanlı rock grubu Mayday ile ürün iş birlikleri yaptığı bildiriliyor.