Spotify, geçmişte vefat eden sanatçıların resmi sayfalarında, mirasçılardan veya plak şirketlerinden onay alınmadan yapay zeka ile üretilmiş yeni şarkıları yayınlamaya başladı.
1989 yılında hayatını kaybeden country müziğin önemli isimlerinden Blaze Foley’nin resmi Spotify sayfasında, geçtiğimiz hafta “Together” isimli bir parça yer aldı. Piyano ve elektro gitar eşliğinde icra edilen bu parça, yeni ve yavaş tempolu bir country şarkısı gibi algılansa da, Foley’nin müzikal tarzıyla örtüşmemekteydi. Ayrıca, şarkının kapak görselinde Foley’ye hiç benzemeyen bir kişinin mikrofona şarkı söylediği yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir görüntü bulunuyordu.
“UCUZ BİR ROBOT GİBİ”
Foley’nin müziklerini yöneten Lost Art Records’un sahibi Craig McDonald, şarkının Foley’ye ait olmadığını net bir şekilde ifade etti. McDonald, “Bu şarkının Blaze ile hiç bir ilgisi yok. Onun tarzına uymuyor ve yapay zekalı bir ucuz robot ürünü gibi,” şeklinde konuştu.
Şarkının sayfada nasıl yer aldığına dair henüz bir açıklama bulamadıklarını söyleyen McDonald, Spotify ile doğrudan iletişime geçmediklerini, ancak dağıtım ortağı Secretly Distribution’a durumu bildirdiklerini belirtti.
Gelen tepkiler üzerine Spotify, “Together” adlı şarkının Aldatıcı İçerik politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle platformdan kaldırıldığını duyurdu. Şarkının dağıtımcısının TikTok’un sahibi olduğu SoundOn adlı bir platform olduğu ifade edildi.
DAHA ÖNCE DE YAŞANDI
Spotify’da yapay zeka ile üretilen benzer içeriklerin gerçek sanatçıların sayfalarına yüklenmesi ilk kez yaşanmıyor. Syntax Error adlı bir şirket tarafından telif hakkı işaretiyle yüklenen bu tür yapay zeka içerikleri, yalnızca Foley ile sınırlı kalmıyor. Grammy ödüllü country sanatçısı Guy Clark adına da benzer bir şarkı platformda bulunuyor. Aynı şirket tarafından Dan Berk’in de yapay zeka ile oluşturulmuş görsellerle bir parçası paylaşılmış durumda.
Yapay zeka ile üretilen içeriklerin hızla yaygınlaşmasına dikkat çeken uzmanlar, bu tarz içeriklerin tespitinde daha etkili filtreleme sistemlerine ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. Reality Defender adlı deepfake tespit şirketinin sözcüsü, söz konusu şarkıların “yapay zeka üretimi olma ihtimalinin yüksek olduğuna dair göstergeler” taşıdığını belirtti.
McDonald, daha net bir çözüm önerisinde bulunarak, “Spotify, bir sanatçının resmi sayfasında yalnızca o sanatçıya ait ve sayfa sahibinin onayıyla yüklenmiş şarkılara yer vermeli,” dedi. Blaze Foley hayranlarının şarkının ona ait olmadığını belirleyebileceğini, fakat Foley’i tanımayan dinleyicilerin kolaylıkla aldatılabileceğini vurguladı. McDonald, “Spotify bu sorunu çözebilir. Yetenekli mühendisleri bu dolandırıcılığı engelleyecek bir sistem geliştirebilir,” ifadelerini kullandı.