Bakanlığın yaptığı açıklamada, lojistik ve taşımacılık sektörünün dış ticaretin gelişimindeki kritik rolü vurgulandı.
Türkiye’nin küresel ticaretteki etkisini artırmak amacıyla ulaştırma ve lojistik yatırımlarının artırıldığı ifade edilen duyuruda, “Ülkemizden geçen stratejik taşıma koridorlarında lojistik hizmetlerini birleştirerek ölçek ekonomilerini büyütmeyi hedefliyoruz. Ayrıca intermodal taşımacılığı destekleyecek aktarma merkezleri kurarak küresel ölçekte lojistik ağlar oluşturmayı ve tedarik zincirlerini güçlendirmeyi planlıyoruz” denildi.
Yurt dışında lojistik dağıtım ağları kurarak büyük pazarlara erişimin artırılmasının amaçlandığı açıklamada, Türkiye’nin bölgesel değil, küresel ticaretin merkezinde yer alma hedefinin Bakanlık tarafından titizlikle hayata geçirilmeye devam ettiği bildirildi.
Lojistik ve taşımacılık sektörünün, 100 milyar dolarlık pazar büyüklüğü ile küresel lojistik ihracatından yüzde 2,5 pay aldığı ve dünya genelinde 11. sırada yer aldığı kaydedildi. Sektör, hizmet ihracatının lokomotifi ve dış ticaretin en önemli unsuru olarak tanımlandı.
Ayrıca, sektörün hizmet ihracatındaki payının artırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğü ifade edildi. Türkiye’nin 2024 yılında 115,2 milyar dolara ulaşan hizmet ihracatının 38,9 milyar dolarının lojistik ve taşımacılık sektöründen elde edildiği belirtildi.
Ulaştırma ve lojistik alanında desteklerden faydalanan 21 markanın bulunduğu, bunlardan 9’unun Markalaşma programından, 12’sinin ise Turquality programlarından yararlandığı açıklandı. Bu destekler kapsamında en yüksek ödemenin lojistik ve taşımacılık sektörüne yapıldığı bildirildi.
Ulaştırma ve lojistik alanına 2024’te 1 milyar lira destek
Açıklamada, geçen yıl Almanya ve Polonya’daki büyük fuarlara milli katılım organizasyonlarının gerçekleştirildiği hatırlatıldı. 2024 yılında lojistik ve taşımacılık sektörüne yönelik destek mevzuatı çerçevesinde 133 uluslararası yurt dışı etkinliğe bireysel katılım desteği sağlandığı ve bu kapsamda lojistik sektörüne 25 milyon lira kaynak aktarıldığı ifade edildi.
Bakanlık, destek mekanizmaları aracılığıyla 2024 yılında ulaştırma ve lojistik alanında toplam 1 milyar lira aktarılması hedeflendiğini duyurdu. Sektördeki küresel gelişmeler ve uluslararası taşımacılık trendleri yakından takip edilerek ülkeye ekonomik katkı sağlayacak stratejilerin geliştirilmeye devam edildiği belirtildi. Özel sektörün karşılaştığı sorunlara çözüm önerileri sunmak amacıyla mevzuat ve politika önerileri hazırlanıyor.
Sektörün ihracat hedeflerine ilişkin ise Bakanlık şu bilgileri paylaştı: “Lojistik ve taşımacılık sektöründeki gelişmelerin ülke ekonomik gücüne ve uluslararası ticaretteki konumuna sağladığı katkılar dikkate alınarak, 2024’te gerçekleşen 38,9 milyar dolarlık hizmet ihracatının 2025’te 48 milyar dolara, 2028 yılında ise 78 milyar dolara ulaşması hedeflenmektedir. Bu hedeflere ulaşabilmek için sektör paydaşlarıyla işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”