İspanya’nın güneyinde gerçekleştirilen yeni bir arkeolojik çalışma, tarih sahnesine önemli bir katkı sağladı.
Bilim insanları, Atapuerca arkeolojik alanındaki Gran Dolina mağarasında, Avrupa’da insan yamyamlığına dair ilk kanıtları ortaya çıkardı.
Mağarada, kesik izleri taşıyan bir çocuk boyun kemiği keşfedildi ve bu kemiğin yaklaşık 850 bin yıl öncesine ait olduğu ifade edildi.
Greek Reporter’ın bildirdiğine göre, araştırmacılar kemiğin yalnızca Atapuerca’da bulunan arkaik bir insan türü olan Homo antecessor’a ait olduğunu belirtiyor. Analizler, çocuğun yaşamı sona erdiğinde 2 ile 5 yaşları arasında olduğunu ve muhtemelen başının kesilerek yendiğini gösteriyor.
Gran Dolina kazısının eş direktörü Palmira Saladie, “Bu durumu, çocuğun yaşıyla birlikte kesik izlerinin detaylarıyla değerlendirildiğinde, özellikle çarpıcı buluyoruz. Bu durum, çocuğun diğer avlar gibi aynı yöntemle işlendiğine dair somut bir kanıt teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.
TEK SEFERLİK BİR DAVRANIŞ DEĞİL
Bu buluş, araştırmacıların aynı tortu tabakasında 10 iskelet bulduğu daha büyük bir kazının parçası olarak gün yüzüne çıktı.
Kemiklerin çoğunda, insanların yemek hazırlığında kullandıkları hayvan kalıntılarında görülen kesik izleri ve kasıtlı kırıkların bulunduğu bildirildi. Uzmanlara göre, bu bulgular yamyamlığın sadece tek seferlik bir olay olmadığını, erken dönem insan grupları arasında tekrarlanan bir davranış biçimi olduğunu ortaya koyuyor.
Gran Dolina’da yapılan 30 yılı aşkın araştırmalar sonucunda, en az 24 yamyamlık vakası tespit edildi. Bu alanda yer alan insan kemiklerinin yaklaşık yüzde 30’unda etin sıyrılması veya ısırılma izleri gözlemlendi.