1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Doğancı Tüneli: Bursa’nın Geleceğine Açılan Kapı

Doğancı Tüneli: Bursa’nın Geleceğine Açılan Kapı

featured

Bakan Abdulkadir Uraloğlu, Doğancı Tüneli ve bağlantı yollarının açılış töreninde, Orhaneli ve Keles ilçelerinin Bursa’nın kırsal zenginliklerini barındırdığını vurgulayarak bu bölgelerin doğa turizmi ve kamp alanlarıyla öne çıktığına dikkat çekti.

Uraloğlu, Bursa’yı Orhaneli üzerinden Balıkesir-Kütahya Devlet Yolu’na bağlayan 89 kilometrelik yolun, kentin iç kesimlerle bağlantısını sağlaması bakımından hayati öneme sahip olduğunu ifade etti. Yolun günlük ortalama 9 bin araç tarafından kullanıldığını belirten Uraloğlu, “Bu güzergah, Orhaneli ve Keles’in su kaynaklarının yanı sıra mermer ocaklarının lojistiği için de kritik bir rol oynamaktadır.” dedi.

Özellikle kış aylarında Doğancı Barajı yolunun zorlu yapısının sürücüler için sorunlar oluşturduğunu dile getiren Uraloğlu, bu sebeple Doğancı Tüneli Projesi’ni hayata geçirdiklerini açıkladı. Tüm uzunluğunun 3,2 kilometre olduğunu belirten Uraloğlu, projenin 2,7 kilometrelik kısmının tek yol standardında bitümlü sıcak karışım kaplama olarak inşa edildiğini kaydetti. Ayrıca, 2 bin 344 metre uzunluğunda tek tüplü Doğancı Tüneli ile 220 metre uzunluğunda bir viyadük ve hemzemin kavşak inşası gerçekleştirdiklerini aktardı. Uraloğlu, “Doğancı Tüneli, yalnızca bir mühendislik başarısı değil, aynı zamanda Orhaneli ve Keles’in geleceğine açılan bir kapıdır.” şeklinde konuştu.

Uraloğlu, bu tünelin Türkiye’deki en zorlu tüneller arasında yer aldığını belirtti. “Bir tünelin kayalarını delip patlatmak en kolayıdır. Ancak burada, yapı ve iş güvenliği için her aşamada dikkatle çalıştığımız, zorlu koşullarda inşa edilen bir tünel bekliyor.” diye ekledi. Bu proje ile birlikte, geçmişteki dik ve virajlı yolların ortadan kaldırıldığını ve güvenli, konforlu yolculukların sağlandığını dile getiren Uraloğlu, aynı zamanda ticaretin ve turizmin canlanmasını teşvik eden bir adım atıldığını belirtti.

Uraloğlu, “Tünel sayesinde mevcut Doğancı Barajı geçişini 1600 metre kısaltarak seyahat süresini 15 dakikadan 3 dakikaya indirdik. Bu sayede yıllık 353 milyon lira tasarruf sağlamayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Karbon emisyonunu yıllık 1725 ton azaltmayı ve doğayı korumayı amaçladıklarını belirten Uraloğlu, tünelin giriş ve çıkış noktalarına 10 bin ağaç dikildiğini ve tünel içinden drene edilen su ile damlama sulama sistemi kurarak çevre dostu bir yaklaşım benimsediklerini açıkladı.

Bölünmüş yol ağı 29 bin 787 kilometreye çıktı

Uraloğlu, Türkiye genelinde yüksek standartlarda yollar inşa edildiğini vurgulayarak, “2002 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağını 29 bin 787 kilometreye çıkardık. Bu yıl sonunda bunu 30 bin kilometreye tamamlayacağız.” dedi. Cumhurbaşkanı’nın hedefleri doğrultusunda çalışmalarının sürdüğünü belirten Uraloğlu, “Geleceği görmek, işte budur.” ifadesini kullandı.

Bursa’daki ulaşım ve altyapı yatırımları hakkında bilgi veren Uraloğlu, 2002’den bu yana kent için yaklaşık 267 milyar lira yatırım yapıldığını, bölünmüş yol uzunluğunun 195’ten 610 kilometreye, bitümlü sıcak kaplama yol uzunluğunun ise 148’den 804 kilometreye çıkarıldığını söyledi. Ayrıca hiç tüneli olmayan Bursa’ya 15,5 kilometre uzunluğunda 6 tünel inşa ettiklerini kaydetti.

Uraloğlu, Çalı, Erenler-Harmancık, Dursunbey-Tavşanlı ve Mudanya-Gemlik yolları gibi 18 kara yolu projesinin yapım çalışmalarının devam ettiğini belirtirken, Bursa’nın ulaşım ağını farklı modlarla güçlendirdiklerini ekledi. Örneğin, 201 kilometre uzunluğunda ve 8 istasyondan oluşan Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Hattı’nın inşaatının sürdüğünü son olarak 2026 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor.

Açılış törenine Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen ve AK Parti Bursa milletvekilleri de katılarak konuşmalar yaptılar. Törenin sonrasında dua edilirken, kurdele kesimiyle tünelin resmi açılışı gerçekleştirildi.

Doğancı Tüneli: Bursa’nın Geleceğine Açılan Kapı
Yorum Yap
Bizi Takip Edin