Milli Eğitim Bakanlığı, “Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Genelgesi”nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla Resmi Gazete’de yayımlandığını duyurdu. Bu genelge doğrultusunda, MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK arasında, milli işletim sistemi PARDUS’un okullarda yaygınlaştırılmasına yönelik bir sözleşme imzalandığı ifade edildi.
Açıklamada, PARDUS’un eğitim alanındaki en geniş kullanıcı grubu ve en büyük paydaşı olan MEB öncülüğünde, Türkiye’nin dijital bağımsızlık hedefleri doğrultusunda atılan adımların devam ettiği belirtildi. PARDUS’un yeni sürümü olan ETAP 23 işletim sisteminin Samsun’da gerçekleştirilen pilot uygulama ile ülke genelinde yaygınlaştırma sürecinin başladığı bilgisi verildi.
Pilot uygulama süresince yapılan okul ziyaretlerinde öğretmenlerin, sistemin dokunmatik uyumu, kullanım kolaylığı, kullanıcı dostu teması, z-kitaplarla uyumu ve teknik destek konularında olumlu geri dönüşler sunduğu kaydedildi. Bu uygulama sonrasında, PARDUS ETAP 23 işletim sisteminin kademeli olarak 81 ildeki tüm etkileşimli tahtalarda kullanılacağı açıklandı.
“Öğretmenlerden gelen geri bildirimlerle geliştiriliyor”
Açıklamada, yeni nesil PARDUS ETAP 23 işletim sisteminin mobil erişim kolaylığı, geliştirilmiş sanal klavye, ETA kalem, ETA yardım uygulaması, kapsamlı teneffüs modu, merkezi yönetim ve izleme gibi özellikler içerdiği ifade edildi. Ayrıca PARDUS Yazılım Merkezi aracılığıyla erişilebilen binlerce eğitsel uygulamanın da mevcut olduğu vurgulandı.
Eğitimde sunduğu çözümlerle dikkat çeken PARDUS’un etkileşimli tahtalara özel tasarlanan versiyonu PARDUS ETAP ile öğrenci ve öğretmenlerin ihtiyaçlarına göre geliştirilen PARDUS EDU’nun, yerli kaynakların etkin kullanımı açısından önem taşıdığı ifade edildi. PARDUS ETAP’ın birçok eğitim aracı ve uygulaması hakkında detaylı bilgiye ‘www.etap.org.tr’ adresinden ulaşılabileceği belirtildi.
Bilişim sınıfları için tasarlanan eğitsel masaüstü sürümü PARDUS EDU, öğretmenlerden gelen geri bildirimlere dayanarak geliştirilmeye devam ediyor. Bu sürüm, varsayılan olarak yüklü gelen 50’den fazla eğitsel uygulama ile zenginleştirilerek, bilişim sınıflarında etkili bir öğrenme ortamı oluşturmayı hedefliyor. PARDUS EDU’nun son sürümü ile ilgili daha fazla bilgiye ‘pardus.org.tr/pardus-21-4-egitim-surumu-yayimlandi’ adresinden erişmek mümkün.
Ayrıca, PARDUS ekosisteminin önemli bir parçası olan PARDUS Gönüllü Platformu, sistemle alakalı bilgi, makale ve topluluk etkileşimleri için merkezi bir kaynak işlevi görmektedir. Blog, geliştirici, genel, haberler, komut satırı, nasıl yapılır ve uygulama tanıtımı gibi çeşitli içerik bölümleri, kullanıcıların bilgiye kolay erişimini ve topluluk ile etkileşim kurmasını sağlıyor. Bu platform ‘gonullu.pardus.org.tr’ adresinden ziyaret edilebiliyor.