Çin merkezli çevrimiçi platform Temu’nun, e-ticaret devi Amazon’u geride bırakma çabaları, Amerika’daki tedarikçiler tarafından olumsuz karşılandı.
Donald Trump döneminde uygulanan sıkı ithalat politikaları, Temu’nun ABD’deki perakende operasyonlarını yeniden şekillendirme çabalarına engel oldu. Araştırmalar, Temu’nun ABD’li tedarikçilerle güçlü bir iş ilişkisi kurma çabalarının, Amazon’un sektördeki dominant konumu nedeniyle başarıya ulaşamadığını gösteriyor.
Son yaptıkları görüşmelerde, Temu’nun yetkilileri; Amerikan satıcıların, Amazon’da bulunan ürünlerden daha düşük fiyatlı markalı ürünler sunamayacağı yönünde uyarılar aldı. Büyük bir üçüncü taraf satıcının yöneticisi konu hakkında, “Onlara aynı ürünlerle Amazon’u geçemeyeceklerini, önemli farklılıklar olması gerektiğini belirttik.” ifadesini kullandı.
Bu durum, Trump yönetiminin Çin’den gümrük vergisi ödemeden ucuz günlük eşyaların ithalatına izin veren sözde minimis muafiyetini kaldırmasıyla Temu’ya ciddi bir darbe indirmiş durumda. Pazar analiz şirketi Sensor Tower, Temu’nun müşteri kaybı yaşadığını ve ABD’deki aylık aktif kullanıcı sayısının Mart ile Temmuz ortası arasında yüzde 54 oranında düştüğünü, bu sayının 37 milyona gerilediğini ortaya koyuyor.
Analistler, kullanıcı sayısındaki azalmanın, Temu’nun ABD’deki reklam bütçesini durdurma kararıyla bağlantılı olduğuna dikkat çekiyor ve bunun etkileşimi olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Şirket, Haziran ayı sonunda reklam harcamalarına yeniden başladı. Morgan Stanley’nin araştırmalarına göre, Temu geçtiğimiz yıl yalnızca Facebook ve Instagram kampanyalarına yaklaşık 1.4 milyar dolar harcadı.
Temu, Amerika’daki büyük perakendecilerle doğrudan rekabet etmek adına stratejisini değiştirirken reklam harcamalarını askıya aldı. Bir üçüncü taraf satıcı yöneticisi, Temu’nun satıcılara platformda yer edinmeleri için daha düşük komisyonlar gibi teşvikler sunduğunu, ancak buna rağmen Amazon’un daha rekabetçi fiyatlar sunabileceği konusunda uyarıldıklarını belirtti.
Danışman Martin Heubel ise, “PDD, beş yıl içerisinde pazar payı kazanmak için her yıl milyarlarca dolar kaybetmeyi göze almadığı sürece daha dikkatli bir strateji izlemek zorunda kalacak” açıklamasında bulundu.