Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen törenle, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve 2 bin 500 akademisyen, bilim insanı ile kültür sanat camiasından birçok davetlinin katılımıyla 20 Şubat 2020’de Millet Kütüphanesi açıldı.
Açıldığı günden bu yana Türkiye’de kütüphane ve kütüphanecilik alanında önemli bir ivme kazandıran Millet Kütüphanesi, her yaştan okuyucu ve ziyaretçiye kesintisiz hizmet sunmaya devam ediyor.
Kütüphane, 2 milyon 500 bin basılı kitap, 23 bin 400 dergiye ait 2 milyon 900 bin süreli yayın ile toplamda 5 milyon 400 bin basılı kaynağı barındırıyor. Kuruluşundan itibaren, devlet liderleri ve büyükelçilerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 7 milyon kişi bu kütüphaneyi ziyaret etti.
“136 ülkeden, 140 dilde kitap bulunuyor”
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Destek ve Mali Hizmetler Genel Müdürlüğü Kütüphaneler Daire Başkanı Ayhan Tuğlu, kütüphanenin 5. yılı dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.
Tuğlu, kütüphanenin açıldığı günden bugüne yaklaşık 7 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yaptığını ve geçen yıl günlük ortalama 5 bin kişinin burayı ziyaret ettiğini ifade etti.
Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, şu anda 5,5 milyon basılı materyale ulaşmış durumda. Ayrıca, dünyanın farklı bölgelerinden gelen özel koleksiyonlarla da zenginleştirilmektedir. Cihannüma Salonu’nda 136 ülkeden, 140 dilde kitap yer almakta.
Tuğlu, kütüphanenin klasik bir kütüphaneden öte bir yaşam ve öğrenme merkezi haline geldiğini, bu çerçevede inovasyon ve eğitim alanlarında çeşitli etkinlikler düzenlendiğini dile getirdi.
Etkinliklerin içeriğine değinen Tuğlu, hafta sonları 4 gruba yönelik “deneyap atölyeleri” gerçekleştirildiğini, hafta içi ise ASELSAN’ın açtığı robot koluyla yapay zeka sınıfları, Dijital Dönüşüm Ofisi’nin sunduğu yapay zeka, girişimcilik ve siber güvenlik eğitimlerinin yanı sıra kendi olanaklarıyla düzenlenen 30’a yakın eğitim faaliyeti sürdürüldüğünü belirtti.
“Kütüphanemiz dünyada kabul görmeye başladı”
Tuğlu, kuruluşundan bu yana 35’e yakın sergiye ev sahipliği yaptıklarını ve yakın gelecekte iki yeni sergi açmayı planladıklarını ifade etti. Ayrıca ramazan ayı boyunca birçok etkinliğin yapılacağını da belirtti.
Millet Kütüphanesi’nin yurtdışında da büyük ilgi gördüğünü, özellikle ABD’de “Erdoğan Kütüphanesi” olarak tanındığını söyleyen Tuğlu, kütüphanenin artık Türkiye’de kütüphaneciliğe yön veren bir merkez haline geldiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonuyla bu noktaya gelindiğini belirten Tuğlu, kütüphanenin dünya genelinde kabul gördüğünü ve Avrupa’daki birçok ülkeyle işbirlikleri kurulduğunu, Türk devletlerinde bazı kütüphanelere ilham verdiğini sözlerine ekledi. Ayrıca, kütüphanenin 5. yılına özel uluslararası bir konferans düzenleme planlarının olduğunu da ifade etti.