1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. KÖİ Haftası’nda Türkiye’nin Altyapı Atılımları

KÖİ Haftası’nda Türkiye’nin Altyapı Atılımları

featured

İstanbul’da 9. kez gerçekleştirilen Kamu Özel Sektör İşbirliği (KÖİ) Haftası’nın resmi açılış törenine Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak katıldı.

Açılışta yaptığı konuşmada Bolat, KÖİ modelinin altyapı, sağlık, eğitim ve teknoloji gibi çeşitli sektörlerde kamu hizmetlerini sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir şekilde sağlamada yetkin olduğunu vurguladı.

Bolatz, Türkiye’nin Avrupa ve Asya’nın kesişim noktasında bulunan hızlı bir büyüme potansiyeline sahip bir ülke olduğunu belirterek, ekonomik büyümeyi desteklemek, refah düzeyini artırmak ve altyapıyı modernize etmek amacıyla altyapı geliştirmeyi önemsediklerini ifade etti.

Ayrıca, Türkiye’nin son 20 yılda üstyapısını ve altyapısını modernize ederek kamu hizmetlerini sağlık, eğitim, adalet, çevre ve enerji alanlarında geliştirdiğini belirten Bolat, “Ülkemiz kendisini küresel ticaret ve yenilikte bir bölgesel lider olarak konumlandırmak için iddialı bir yolculuğa çıktı. KÖİ’ler, bu sürecin önemli bir parçası oldu ve sürdürülebilir projelerin etkin bir biçimde sunulmasında vazgeçilmez bir model haline geldi. Bugün KÖİ, Türkiye’nin altyapı gelişim stratejisinin temel çözümü haline gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

“KÖİ’ler sayesinde kentsel gelişim projeleri hayata geçirildi”

Kamu ve özel sektörün güçlü yönlerini birleştiren bu ortaklıkların kaynakların verimli kullanımını sağladığını belirten Bolat, büyük ölçekli projelerin başarıyla tamamlanmasında her iki sektörün de risk paylaşımının faydalı olduğunu kaydetti.

“Türkiye, otoyollar, demir yolları, köprüler, havaalanları, tüneller, deniz limanları gibi altyapı projelerinde ve kentsel gelişim alanında KÖİ’lerden yararlanmıştır. İstanbul Yeni Havalimanı, Avrasya Tüneli, Çanakkale Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projeler, küresel lojistik koridorlarının önemli noktalarını oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

Bolatz, Türkiye olarak bu projeleri rekor süreler içinde tamamladıklarını ve Türk halkının hizmetine sunduklarını hatırlattı.

KÖİ modelinin verimliliğinin ve finansal dengeler oluşturmasının bu başarıda önemli bir rol oynadığını belirten Bakan Bolat, kamu-özel sektör iş birliği modelinden faydalandıklarını ifade etti.

Bolatz, “Gümrük ofislerimizi ve sınır kapılarımızdaki gümrük noktalarını daha verimli ve güvenli hale getirmek için modernize ediyoruz. Türkiye’de 19 gümrük kapısını KÖİ modeliyle başarıyla tamamladık.” açıklamasında bulundu.

“KÖİ deneyimlerini paylaşmaya hazırız”

Türkiye, yurt dışındaki tüm taraflarla KÖİ deneyimlerini paylaşmaya açık olduklarını belirten Bolat, bu paylaşımların dostane ülkelerle ekonomik ve ticari ilişkilerine yeni bir boyut katacağına inandığını ifade etti.

Bolatz, 1972 yılından itibaren yurt dışındaki müteahhitlik hizmetlerinde 137 ülkede 12 bin 500 projeyi tamamlayarak 535 milyar dolarlık bir değer elde ettiklerini açıkladı.

Son 22 yılda 137 ülkede 485 milyar dolarlık projelerin kazanıldığını ve büyük bir kısmının tamamlandığını söyleyen Bolat, Türk müteahhitlik sektörünün önemli bir deneyim kazanırken, teknik danışmanlık sektöründeki firmaların da büyük projeler imzalayarak küresel oyuncular olma yolunda ilerlediklerini ekledi.

“KÖİ, kaynak verimliliğini artırmayı hedefliyor”

Bakan Bolat, verimlilik, sürdürülebilirlik ve yenilik taleplerinin günümüz dünya çapında yükseldiğini belirterek, devletler ve işletmelerin daha az kaynakla daha fazla altyapı ve hizmet sağlamak amacıyla politikalar geliştirdiklerini dile getirdi.

KÖİ modelinin bu zorluğu fırsata dönüştürebilecek bir çözüm sunduğunu ifade eden Bolat, daha az kaynakla daha fazla sonuç elde etmeyi hedefleyerek verimlilik önceliği ile hareket ettiğini belirtti.

Bolatz, mevcut kaynakların en iyi şekilde kullandığı ve kamu yararını gözeten projelerin sunulması gerektiğinin altını çizdi.

KÖİ’lerin iklim değişikliği ve sürdürülebilirlikle doğrudan ilişkili olduğunu hatırlatan Bolat, “Bu nedenle KÖİ’ler, özel sektörün yatırım gücünü ve teknik uzmanlığını, kamu sektörünün vizyonu ve destek politikaları ile birleştirerek, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı çözümler geliştirmektedir.” dedi.

KÖİ’lerin Türkiye için önemli bir gelişim stratejisi sunduğunu ifade eden Bolat, bu modelin kamu yararı ve vatandaşlar için büyük ve etkili projelerin gerçekleşmesine olanak tanıdığını belirtti.

Konuşmasının ardından Bakan Bolat, Mutabakat Zaptı (MoU) imza törenine katıldı. PPP Centre Of Excellence (PPPCOE), uluslararası işbirliği fırsatlarını artırmak ve bilgi paylaşımını teşvik etmek amacıyla üç ayrı anlaşma imzaladı. Bu anlaşmalardan ilki Suudi Arabistan Ulusal KÖİ Merkezi ile, ikincisi Belarus ile yapıldı. Üçüncü anlaşma ise KÖİ ile küresel eğitimlerin gerçekleştirileceği İsviçre merkezli bir kuruluş olan Yetenek Ekonomisi Platformu ile imzalandı.

KÖİ Haftası’nda Türkiye’nin Altyapı Atılımları
Yorum Yap
Bizi Takip Edin