İhracat Akademisi’nin Birinci Dönem Açılış Programı ve İlk Ders Buluşması’na katılan Bakan Bolat, Türkiye’de 180 bin ihracatçının bulunduğunu dile getirdi.
Bolat, “İhracat akademisinin mezunlarını artırdıkça, ticari faaliyetlerin yoğunlaşması ve performansın yükselmesiyle, hedefimiz ihracatçı sayısını 250 bine, hatta 300 bine çıkarmak.” şeklinde konuştu.
İhracatın yatırım, üretim, yeni pazarlar, yeni satışlar, gümrük işlemleri, lojistik ve uluslararası rekabet gibi unsurları kapsadığını vurgulayan Bolat, ihracatın döviz kazanmak açısından kritik bir rol oynadığını ifade etti. Bolat ayrıca, “Döviz kazanarak ithal ürünleri ödeme gücüne sahip olabilmek demektir.” dedi.
Bakan Bolat, konuşmasına şöyle devam etti:
“Geçen yılı 262 milyar dolar mal ihracatı ve 115 milyar dolar hizmet ihracatı ile toplam 377 milyar dolar döviz geliriyle kapattık. 2024 yılı milli geliri yarın açıklanacak ancak 2023 sonunda 1 trilyon 130 milyar dolara ulaşmıştık, 2024 yılının ilk 9 ayında 1 trilyon 260 milyar dolara çıkmıştık. Yarın 1 trilyon 300 milyar dolara yakın bir rakam bekliyoruz.”
İhracat olmadan milli gelirimizin üçte bir oranında azalacağını belirten Bolat, mevcut istihdamın da düşeceğini, halkın refah düzeyinin azalacağını ifade etti. Enerji ve makine gibi zorunlu ithalatların varlığını vurgulayan Bolat, “Bu tür ürünleri satın alacak döviz geliri elde edemeyebilirdik. İşte bu nedenle ihracat, ülke ekonomisi ve refah düzeyi için hayati öneme sahiptir.” şeklinde konuştu.
Ticaret Bakanlığı’nın ihracat ve ithalat işlemlerini yürütmekle yetkilendirildiğini hatırlatan Bolat, “İhracatı desteklemek, iç ticaretle ilgili düzenlemeleri yapmak ve denetimleri gerçekleştirmek gibi sorumluluklarımız bulunmaktadır.” diye ekledi.
“İHRACAT AKADEMİSİ İLE KAPSAMLI BİR PROGRAM SUNUYORUZ”
Bakan Bolat, İhracat Akademisi kapsamında Ticaret Bakanlığı’nın üst düzey yöneticileri, akademisyenler ve ticaret uzmanlarıyla birlikte interaktif bir program hazırladıklarını belirtti. Bu program, tecrübe ile teoriyi birleştiren bir yapı sunacak.
90 saatlik programın hafta sonları gerçekleşeceğini aktaran Bolat, “Yaklaşık 1,5-2 ay içinde tamamlanacaktır. Bu girişim, ülkemiz ekonomisini büyütmek ve halkımızın geleceğini güvence altına almak amacıyla ihracatçı ordusuna yeni bireyler kazandırmayı hedefliyor.” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin dünya mal ihracatındaki payının yüzde 1,08’e çıktığını vurgulayan Bolat, “Bu oran 2002’de yüzde 0,50 civarındaydı. Tam 31 ilimiz yıllık 1 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştirdi ve 55 ilimiz 2023’e kıyasla ihracatını artırdı. Türkiye’de sanayinin bittiğini savunanların en güzel yanıtı bu verilerdir.” dedi.
180 bin ihracatçının toplam 262 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve sektörün 33 milyon kişiye istihdam sağladığını ifade eden Bolat, “İhracatımızın yüzde 94’ü sanayiden geliyor. Orta yüksek ve yüksek teknoloji ürünlerinin toplam mal ihracatındaki payı ise yüzde 41 civarında.” şeklinde bilgi verdi.
E-ihracat alanında da kaydedilen gelişmelere dikkati çeken Bolat, “Toplam ihracatımız içinde e-ticaretin payı yüzde 2,7’ye yükseldi. Dış ticaret açığımızı 2024’te 82 milyar dolara geriletmeyi başardık. 20 ayda bu açığı 122 milyar dolardan 82 milyar dolara düşürdük.” diye ekledi.
“TÜRKİYE’NİN BİR NUMARALI TİCARET ORTAĞI AVRUPA BİRLİĞİ’DİR”
Bakan Bolat, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin Türkiye için kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek, Türkiye’nin bir numaralı ticaret partnerinin Avrupa Birliği olduğunu ifade etti. Avrupa Birliği’nin de Türkiye Cumhuriyeti’nin beşinci ticaret ortağı olduğunun altını çizdi.
Yaklaşık 220 milyar dolarlık bir ticaret hacminin mevcut olduğunu anımsatan Bolat, dün Finlandiya’da yaptıkları görüşmelerin verimli geçtiğini ve karşılıklı ticareti artıracak bir protokole imza attıklarını belirtti.
Türk Eximbank aracılığıyla geçen yıl 48 milyar dolar ihracat finansmanı sağladıklarını belirten Bolat, bu kredilerin piyasa koşullarının yarısı oranında sübvanse edilmiş maliyetlerle verildiğini vurguladı. Ayrıca, İhracatı Geliştirme AŞ ile kefalet verdiklerini ifade etti. Bolat, “İhracatımızın yüzde 41’i Avrupa Birliği ülkelerine, yaklaşık yüzde 26’sı İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelere yöneliktir. ABD, Afrika ve Türk Cumhuriyetleri başlıca pazarlarımız arasında. Ayrıca Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi pek çok pazara açılmış durumdayız.” ifadesini kullandı.
Tüm dünyada Türk ihracatçılarının, yatırımcıların ve turizmcilerin varlıklarını hissettiklerini vurgulayan Bolat, “Ocak ayında ihracat eylem planımızı açıkladık; 77 maddeden oluşuyor. Türk Ticaret Bankası, Eximbank’ın yanında ihracatçılarımızı destekleyecek ikinci büyük finansman kaynağımızdır. İhracat Akademimiz, dış ticaretteki tüm süreçleri kapsayan zengin bir programla faaliyete geçmektedir.” dedi.